Ayasofya Sultan I. Mahmud Şadırvanı ve Kütüphanesi Ziyarete Açıldı

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Ayasofya Sultan I. Mahmud Şadırvanı ve Kütüphanesi Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu tarafından açıldı.

Cuma, Eylül 18, 2015

Ayasofya'nın medeniyetimizde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, açılışta yaptığı konuşmada, mimarisi ve ihtişamı ile Ayasofya'nın tüm dünyada önemli bir yer teşkil ettiğini ifade etti.

Açılışı yapılan Sultan I. Mahmud Kütüphanesi, 1739-1740, 1906, 1959-1960 ve 1981-1982 yılları arasında kapsamlı onarımlar geçirmiş ve en son restorasyon çalışması ise; İstanbul İl Özel İdaresi ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce koordineli olarak 2012-2014 yılları arasında ortalama 1.5 milyon TL. harcama yapılarak gerçekleştirilmiştir.

Sultan I. Mahmud tarafından inşâ ettirilmiş ve açıldığı tarihte yaklaşık 4 bin ciltlik kitap varlığına sahip olan kütüphanenin, dördü yazma, biri basma olmak üzere beş kataloğu mevcuttur. Kütüphanede yer alan kitapların bir bölümü 1916 yılında Türk İslam Eserleri Müzesine, kalan kitaplar ise 1968 tarihinde Süleymaniye Kütüphanesine gönderilmiştir. Sultan I. Mahmut Kütüphanesi, çeşitli dönem çinileri, dönemine uygun olarak Barok-Rokoko üslubu ile yapılmış altın varaklı şebekeler ile hat sanatının kıymetli örnekleri ve değerli mermer kaplamalar ile bezenmiştir. Ayrıca, orijinal haliyle korunmuş ahşap raf ve tel kapaklı kitap dolapları ile dikkat çekmektedir.

Yaklaşık 1740-41 tarihlerinde inşa edilen İstanbul’daki en büyük ve ihtişamlı şadırvanlardan biri olan Ayasofya Şadırvanı, 1898 yılında gerçekleştirilen onarımdan sonra İstanbul İl Özel İdaresi ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce koordineli olarak 2011-2013 yılları arasında restorasyon çalışmaları yaklaşık 560 bin TL ödenek kullanılarak yapılmıştır. Şadırvanın ortasında onaltı bölümlü barok kıvrımlar ile hareketlendirilmiş mermer su havuzu bulunmaktadır. Bu yapı da kütüphanede olduğu gibi Barok-Rokoko üslubunda süslemelerle bezenmiştir.